Obiady Zupy

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Flaki wołowe to klasyczna polska zupa z gotowanych i krojonych żołądków wołowych, z warzywami, aromatycznymi przyprawami i odrobiną majeranku.
Czas: 2 godziny 25 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~170kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Składniki

Flaki wołowe

  • 1 kg flaki wołowe (oczyszczone, parzone)
  • 1 l bulion wołowy
  • 300 g wołowina z kością (szponder lub mostek)
  • 2 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masło
  • sól do smaku
  • majeranek suszony do smaku
  • imbir mielony szczypta, opcjonalnie

Instrukcje

  • Flaki dokładnie przepłucz, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odlej wodę, przepłucz jeszcze raz. Powtórz czynność dwukrotnie, aby pozbyć się zapachu.
  • Gotowe flaki zalej bulionem, dodaj mięso z kością, warzywa, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na małym ogniu 1,5–2 godziny, aż będą miękkie.
  • Mięso wyjmij, oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, wrzuć z powrotem do zupy.
  • Na koniec dopraw zupę solą, majerankiem i odrobiną imbiru do smaku. Możesz dodać masło dla lepszego smaku.
  • Podawaj gorące flaki z pieczywem, posypane dodatkowo majerankiem.

Uwagi

Flaki najlepiej smakują na drugi dzień. Przed podaniem warto dodać świeży majeranek lub odrobinę ostrej papryki.
Rate Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 170kcal | Carbohydrates: 6g | Białko: 19g | Fat: 8g | Tłuszcze nasycone: 4g | Cholesterol: 110mg | Sód: 750mg | Potas: 420mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 1600IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 27mg | Żelazo: 2.4mg

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu