
Flaki wołowe
Flaki wołowe to klasyczna polska zupa z gotowanych i krojonych żołądków wołowych, z warzywami, aromatycznymi przyprawami i odrobiną majeranku.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~170kcal
Sprzęt
- Garnek
- Deska do krojenia
- Nóż
Składniki
Flaki wołowe
- 1 kg flaki wołowe (oczyszczone, parzone)
- 1 l bulion wołowy
- 300 g wołowina z kością (szponder lub mostek)
- 2 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- 1 łyżka masło
- sól do smaku
- majeranek suszony do smaku
- imbir mielony szczypta, opcjonalnie
Instrukcje
- Flaki dokładnie przepłucz, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odlej wodę, przepłucz jeszcze raz. Powtórz czynność dwukrotnie, aby pozbyć się zapachu.
- Gotowe flaki zalej bulionem, dodaj mięso z kością, warzywa, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na małym ogniu 1,5–2 godziny, aż będą miękkie.
- Mięso wyjmij, oddziel od kości i pokrój w drobną kostkę, wrzuć z powrotem do zupy.
- Na koniec dopraw zupę solą, majerankiem i odrobiną imbiru do smaku. Możesz dodać masło dla lepszego smaku.
- Podawaj gorące flaki z pieczywem, posypane dodatkowo majerankiem.
Uwagi
Flaki najlepiej smakują na drugi dzień. Przed podaniem warto dodać świeży majeranek lub odrobinę ostrej papryki.
Wartości odżywcze
Kalorie: 170kcal | Carbohydrates: 6g | Białko: 19g | Fat: 8g | Tłuszcze nasycone: 4g | Cholesterol: 110mg | Sód: 750mg | Potas: 420mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 1600IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 27mg | Żelazo: 2.4mg

