
Barszcz biały
Kremowy, lekko kwaskowy barszcz biały na zakwasie pszennym, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem. Tradycyjna polska zupa na święta i na co dzień.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~190kcal
Sprzęt
- Garnek
- Patelnia
- Łyżka
Składniki
Barszcz biały
- 1.2 l woda
- 400 ml zakwas na barszcz biały (pszenny)
- 4 szt. biała kiełbasa parzona
- 100 g wędzony boczek
- 2 szt. ziemniaki opcjonalnie
- 1 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
Do podania
- 4 szt. jajko ugotowane na twardo
- chrzan tarty do smaku
- majeranek suszony do smaku
Instrukcje
- Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
- Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Wlej zakwas pszenny. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą, majerankiem i ewentualnie chrzanem.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
- Podawaj barszcz biały z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Możesz doprawić chrzanem i posypać majerankiem.
Uwagi
Bardzo dobry barszcz biały wychodzi na domowym zakwasie pszennym. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Wartości odżywcze
Kalorie: 190kcal | Carbohydrates: 9g | Białko: 11g | Fat: 12g | Tłuszcze nasycone: 4g | Cholesterol: 60mg | Sód: 690mg | Potas: 390mg | Fiber: 2g | Cukier: 2g | Witamina A: 900IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.4mg

