Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Barszcz biały
Kremowy, lekko kwaskowy barszcz biały na zakwasie pszennym, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem. Tradycyjna polska zupa na święta i na co dzień.
Czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
190
kcal
Sprzęt
Garnek
Patelnia
Łyżka
Składniki
Barszcz biały
1.2
l
woda
400
ml
zakwas na barszcz biały (pszenny)
4
szt.
biała kiełbasa parzona
100
g
wędzony boczek
2
szt.
ziemniaki
opcjonalnie
1
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
2
ząbki
czosnek
2
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziarna ziela angielskiego
8
szt.
ziarna pieprzu czarnego
sól
do smaku
Do podania
4
szt.
jajko ugotowane na twardo
chrzan tarty
do smaku
majeranek suszony
do smaku
Instrukcje
Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Wlej zakwas pszenny. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą, majerankiem i ewentualnie chrzanem.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
Podawaj barszcz biały z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Możesz doprawić chrzanem i posypać majerankiem.
Uwagi
Bardzo dobry barszcz biały wychodzi na domowym zakwasie pszennym. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
190
kcal
|
Carbohydrates:
9
g
|
Białko:
11
g
|
Fat:
12
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
60
mg
|
Sód:
690
mg
|
Potas:
390
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
900
IU
|
Witamina C:
8
mg
|
Wapń:
38
mg
|
Żelazo:
1.4
mg