Cofnij
+ servings

Barszcz biały

Kremowy, lekko kwaskowy barszcz biały na zakwasie pszennym, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem. Tradycyjna polska zupa na święta i na co dzień.
Czas: 1 godzina 15 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~190kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Patelnia
  • Łyżka

Składniki

Barszcz biały

  • 1.2 l woda
  • 400 ml zakwas na barszcz biały (pszenny)
  • 4 szt. biała kiełbasa parzona
  • 100 g wędzony boczek
  • 2 szt. ziemniaki opcjonalnie
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • sól do smaku

Do podania

  • 4 szt. jajko ugotowane na twardo
  • chrzan tarty do smaku
  • majeranek suszony do smaku

Instrukcje

  • Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
  • Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Wlej zakwas pszenny. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą, majerankiem i ewentualnie chrzanem.
  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
  • Podawaj barszcz biały z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Możesz doprawić chrzanem i posypać majerankiem.

Uwagi

Bardzo dobry barszcz biały wychodzi na domowym zakwasie pszennym. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 190kcal | Carbohydrates: 9g | Białko: 11g | Fat: 12g | Tłuszcze nasycone: 4g | Cholesterol: 60mg | Sód: 690mg | Potas: 390mg | Fiber: 2g | Cukier: 2g | Witamina A: 900IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.4mg