Obiady Zupy

Krupnik

Krupnik

Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną i warzywami. Syci, rozgrzewa i idealnie smakuje na domowym wywarze drobiowym lub warzywnym.
Czas: 1 godzina
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~100kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Łyżka
  • Deska do krojenia

Składniki

Krupnik

  • 1.5 l wywar drobiowy lub warzywny
  • 80 g kasza jęczmienna perłowa
  • 4 szt. ziemniaki
  • 2 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek świeży do podania

Instrukcje

  • W garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj 10 minut.
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj kolejne 20 minut.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorący krupnik posypany świeżym koperkiem.

Uwagi

Krupnik można przygotować na wywarze z kości, kurczaka lub całkowicie warzywnym. Smakuje świetnie z kromką chleba.
Rate Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 100kcal | Carbohydrates: 20g | Białko: 2g | Fat: 1g | Sód: 540mg | Potas: 380mg | Fiber: 3g | Cukier: 2g | Witamina A: 1600IU | Witamina C: 12mg | Wapń: 28mg | Żelazo: 0.9mg

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu