
Krupnik
Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną i warzywami. Syci, rozgrzewa i idealnie smakuje na domowym wywarze drobiowym lub warzywnym.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~100kcal
Sprzęt
- Garnek
- Łyżka
- Deska do krojenia
Składniki
Krupnik
- 1.5 l wywar drobiowy lub warzywny
- 80 g kasza jęczmienna perłowa
- 4 szt. ziemniaki
- 2 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- koperek świeży do podania
Instrukcje
- W garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj 10 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj kolejne 20 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorący krupnik posypany świeżym koperkiem.
Uwagi
Krupnik można przygotować na wywarze z kości, kurczaka lub całkowicie warzywnym. Smakuje świetnie z kromką chleba.
Wartości odżywcze
Kalorie: 100kcal | Carbohydrates: 20g | Białko: 2g | Fat: 1g | Sód: 540mg | Potas: 380mg | Fiber: 3g | Cukier: 2g | Witamina A: 1600IU | Witamina C: 12mg | Wapń: 28mg | Żelazo: 0.9mg

