Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Krupnik
Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną i warzywami. Syci, rozgrzewa i idealnie smakuje na domowym wywarze drobiowym lub warzywnym.
Czas:
1
godzina
godzina
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
100
kcal
Sprzęt
Garnek
Łyżka
Deska do krojenia
Składniki
Krupnik
1.5
l
wywar drobiowy lub warzywny
80
g
kasza jęczmienna perłowa
4
szt.
ziemniaki
2
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
1
szt.
cebula
2
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziarna ziela angielskiego
8
szt.
ziarna pieprzu czarnego
sól
do smaku
pieprz
do smaku
koperek świeży
do podania
Instrukcje
W garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj 10 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na tarce marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj kolejne 20 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorący krupnik posypany świeżym koperkiem.
Uwagi
Krupnik można przygotować na wywarze z kości, kurczaka lub całkowicie warzywnym. Smakuje świetnie z kromką chleba.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
100
kcal
|
Carbohydrates:
20
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
1
g
|
Sód:
540
mg
|
Potas:
380
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
1600
IU
|
Witamina C:
12
mg
|
Wapń:
28
mg
|
Żelazo:
0.9
mg