
Żurek staropolski
Tradycyjny, gęsty żurek staropolski na zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem. Aromatyczna, kwaskowa zupa na wyjątkowe okazje i na co dzień.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~210kcal
Sprzęt
- Garnek
- Patelnia
- Łyżka
Składniki
Żurek staropolski
- 1.2 l woda
- 400 ml zakwas na żurek
- 4 szt. biała kiełbasa surowa
- 150 g wędzony boczek
- 2 szt. ziemniaki opcjonalnie
- 1 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
Do podania
- 4 szt. jajko ugotowane na twardo
- majeranek suszony do smaku
Instrukcje
- Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
- Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Wlej zakwas żytni. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą i majerankiem.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
- Podawaj żurek z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Posyp majerankiem.
Uwagi
Najlepszy żurek przygotuj na domowym zakwasie. Zamiast ziemniaków możesz podać chleb razowy.
Wartości odżywcze
Kalorie: 210kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 14g | Fat: 13g | Tłuszcze nasycone: 5g | Cholesterol: 75mg | Sód: 780mg | Potas: 450mg | Fiber: 2g | Cukier: 1g | Witamina A: 1200IU | Witamina C: 9mg | Wapń: 40mg | Żelazo: 1.6mg

