Cofnij
+ servings

Żurek staropolski

Tradycyjny, gęsty żurek staropolski na zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem. Aromatyczna, kwaskowa zupa na wyjątkowe okazje i na co dzień.
Czas: 1 godzina 15 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~210kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Patelnia
  • Łyżka

Składniki

Żurek staropolski

  • 1.2 l woda
  • 400 ml zakwas na żurek
  • 4 szt. biała kiełbasa surowa
  • 150 g wędzony boczek
  • 2 szt. ziemniaki opcjonalnie
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • sól do smaku

Do podania

  • 4 szt. jajko ugotowane na twardo
  • majeranek suszony do smaku

Instrukcje

  • Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
  • Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Wlej zakwas żytni. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą i majerankiem.
  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
  • Podawaj żurek z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Posyp majerankiem.

Uwagi

Najlepszy żurek przygotuj na domowym zakwasie. Zamiast ziemniaków możesz podać chleb razowy.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 210kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 14g | Fat: 13g | Tłuszcze nasycone: 5g | Cholesterol: 75mg | Sód: 780mg | Potas: 450mg | Fiber: 2g | Cukier: 1g | Witamina A: 1200IU | Witamina C: 9mg | Wapń: 40mg | Żelazo: 1.6mg