Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Żurek staropolski
Tradycyjny, gęsty żurek staropolski na zakwasie, z białą kiełbasą i jajkiem. Aromatyczna, kwaskowa zupa na wyjątkowe okazje i na co dzień.
Czas:
1
godzina
godzina
15
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
210
kcal
Sprzęt
Garnek
Patelnia
Łyżka
Składniki
Żurek staropolski
1.2
l
woda
400
ml
zakwas na żurek
4
szt.
biała kiełbasa surowa
150
g
wędzony boczek
2
szt.
ziemniaki
opcjonalnie
1
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
2
ząbki
czosnek
2
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziarna ziela angielskiego
8
szt.
ziarna pieprzu czarnego
sól
do smaku
Do podania
4
szt.
jajko ugotowane na twardo
majeranek suszony
do smaku
Instrukcje
Białą kiełbasę zalej zimną wodą w garnku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut, wyjmij kiełbasę.
Dodaj do wywaru boczek, pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), czosnek i ewentualnie ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Wlej zakwas żytni. Gotuj na bardzo małym ogniu 10–15 minut. Dopraw solą i majerankiem.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy. Kiełbasę pokrój na plastry.
Podawaj żurek z kawałkami kiełbasy, boczkiem i ugotowanym jajkiem. Posyp majerankiem.
Uwagi
Najlepszy żurek przygotuj na domowym zakwasie. Zamiast ziemniaków możesz podać chleb razowy.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
210
kcal
|
Carbohydrates:
10
g
|
Białko:
14
g
|
Fat:
13
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
75
mg
|
Sód:
780
mg
|
Potas:
450
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
1200
IU
|
Witamina C:
9
mg
|
Wapń:
40
mg
|
Żelazo:
1.6
mg