
Barszcz czerwony
Aromatyczny, klarowny barszcz czerwony – klasyczna polska zupa na zakwasie buraczanym lub occie, idealna do krokietów lub uszek.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~58kcal
Sprzęt
- Garnek
- Cedzak
- Deska do krojenia
Składniki
Barszcz czerwony
- 1.2 kg buraki ćwikłowe obrane
- 2 l woda
- 2 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżki sok z cytryny lub ocet
- 1 łyżeczka cukier
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Buraki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Przełóż do dużego garnka.
- Dodaj obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek.
- Zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 60–75 minut, aż buraki oddadzą kolor i smak.
- Odcedź barszcz. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem oraz cukrem. Możesz dodać odrobinę wywaru mięsnego lub zakwasu buraczanego.
- Podawaj gorący z uszkami, krokietem lub solo w filiżance.
Uwagi
Bardzo dobry barszcz uzyskasz, jeśli ugotujesz go na domowym zakwasie buraczanym. Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Wartości odżywcze
Kalorie: 58kcal | Carbohydrates: 13g | Białko: 2g | Sód: 420mg | Potas: 390mg | Fiber: 3g | Cukier: 9g | Witamina A: 950IU | Witamina C: 11mg | Wapń: 32mg | Żelazo: 1.3mg

