Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Barszcz czerwony
Aromatyczny, klarowny barszcz czerwony – klasyczna polska zupa na zakwasie buraczanym lub occie, idealna do krokietów lub uszek.
Czas:
1
godzina
godzina
50
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
58
kcal
Sprzęt
Garnek
Cedzak
Deska do krojenia
Składniki
Barszcz czerwony
1.2
kg
buraki ćwikłowe
obrane
2
l
woda
2
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
1
szt.
cebula
2
ząbki
czosnek
2
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziarna ziela angielskiego
8
szt.
ziarna pieprzu czarnego
2
łyżki
sok z cytryny lub ocet
1
łyżeczka
cukier
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Instrukcje
Buraki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Przełóż do dużego garnka.
Dodaj obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek.
Zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 60–75 minut, aż buraki oddadzą kolor i smak.
Odcedź barszcz. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem oraz cukrem. Możesz dodać odrobinę wywaru mięsnego lub zakwasu buraczanego.
Podawaj gorący z uszkami, krokietem lub solo w filiżance.
Uwagi
Bardzo dobry barszcz uzyskasz, jeśli ugotujesz go na domowym zakwasie buraczanym. Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
58
kcal
|
Carbohydrates:
13
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
420
mg
|
Potas:
390
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
9
g
|
Witamina A:
950
IU
|
Witamina C:
11
mg
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
1.3
mg