Cofnij
+ servings

Barszcz czerwony

Aromatyczny, klarowny barszcz czerwony – klasyczna polska zupa na zakwasie buraczanym lub occie, idealna do krokietów lub uszek.
Czas: 1 godzina 50 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~58kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Cedzak
  • Deska do krojenia

Składniki

Barszcz czerwony

  • 1.2 kg buraki ćwikłowe obrane
  • 2 l woda
  • 2 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sok z cytryny lub ocet
  • 1 łyżeczka cukier
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcje

  • Buraki obierz i pokrój w plastry lub słupki. Przełóż do dużego garnka.
  • Dodaj obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek.
  • Zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 60–75 minut, aż buraki oddadzą kolor i smak.
  • Odcedź barszcz. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem oraz cukrem. Możesz dodać odrobinę wywaru mięsnego lub zakwasu buraczanego.
  • Podawaj gorący z uszkami, krokietem lub solo w filiżance.

Uwagi

Bardzo dobry barszcz uzyskasz, jeśli ugotujesz go na domowym zakwasie buraczanym. Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 58kcal | Carbohydrates: 13g | Białko: 2g | Sód: 420mg | Potas: 390mg | Fiber: 3g | Cukier: 9g | Witamina A: 950IU | Witamina C: 11mg | Wapń: 32mg | Żelazo: 1.3mg