
Zupa pomidorowa
Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem. Aromatyczna, kremowa i uwielbiana przez dzieci oraz dorosłych.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~110kcal
Sprzęt
- Garnek
- Miska
- Łyżka
Składniki
Zupa pomidorowa
- 1.5 l bulion (rosół, warzywny lub drobiowy)
- 800 g pomidory z puszki (całe lub krojone) lub passata
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka cukier
- 2 łyżki śmietana 18% opcjonalnie, do zabielenia
- natka pietruszki do podania
Do podania
- 150 g makaron lub ryż
Instrukcje
- W garnku podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę.
- Dodaj pomidory z puszki (lub passatę) oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż kilka minut.
- Zalej całość bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz oraz cukier. Gotuj 25–30 minut pod przykryciem.
- Zmiksuj zupę blenderem do uzyskania kremowej konsystencji (możesz przecedzić przez sito dla gładszej zupy).
- Na koniec, jeśli lubisz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i świeżą natką pietruszki.
Uwagi
Zupę pomidorową możesz przygotować na bazie rosołu z poprzedniego dnia. Jeśli używasz świeżych pomidorów – obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
Wartości odżywcze
Kalorie: 110kcal | Carbohydrates: 18g | Białko: 3g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 2mg | Sód: 340mg | Potas: 450mg | Fiber: 2g | Cukier: 7g | Witamina A: 1800IU | Witamina C: 20mg | Wapń: 35mg | Żelazo: 1.2mg

