Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa pomidorowa
Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem. Aromatyczna, kremowa i uwielbiana przez dzieci oraz dorosłych.
Czas:
45
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
110
kcal
Sprzęt
Garnek
Miska
Łyżka
Składniki
Zupa pomidorowa
1.5
l
bulion (rosół, warzywny lub drobiowy)
800
g
pomidory z puszki (całe lub krojone) lub passata
2
łyżki
koncentrat pomidorowy
1
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
1
szt.
cebula
2
ząbki
czosnek
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
1
łyżeczka
cukier
2
łyżki
śmietana 18%
opcjonalnie, do zabielenia
natka pietruszki
do podania
Do podania
150
g
makaron lub ryż
Instrukcje
W garnku podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę.
Dodaj pomidory z puszki (lub passatę) oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż kilka minut.
Zalej całość bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz oraz cukier. Gotuj 25–30 minut pod przykryciem.
Zmiksuj zupę blenderem do uzyskania kremowej konsystencji (możesz przecedzić przez sito dla gładszej zupy).
Na koniec, jeśli lubisz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i świeżą natką pietruszki.
Uwagi
Zupę pomidorową możesz przygotować na bazie rosołu z poprzedniego dnia. Jeśli używasz świeżych pomidorów – obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
110
kcal
|
Carbohydrates:
18
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
3
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
340
mg
|
Potas:
450
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
1800
IU
|
Witamina C:
20
mg
|
Wapń:
35
mg
|
Żelazo:
1.2
mg