Cofnij
+ servings

Zupa pomidorowa

Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem. Aromatyczna, kremowa i uwielbiana przez dzieci oraz dorosłych.
Czas: 45 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~110kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Miska
  • Łyżka

Składniki

Zupa pomidorowa

  • 1.5 l bulion (rosół, warzywny lub drobiowy)
  • 800 g pomidory z puszki (całe lub krojone) lub passata
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka cukier
  • 2 łyżki śmietana 18% opcjonalnie, do zabielenia
  • natka pietruszki do podania

Do podania

  • 150 g makaron lub ryż

Instrukcje

  • W garnku podsmaż na odrobinie oleju pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchew, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę.
  • Dodaj pomidory z puszki (lub passatę) oraz koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż kilka minut.
  • Zalej całość bulionem, zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz oraz cukier. Gotuj 25–30 minut pod przykryciem.
  • Zmiksuj zupę blenderem do uzyskania kremowej konsystencji (możesz przecedzić przez sito dla gładszej zupy).
  • Na koniec, jeśli lubisz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i świeżą natką pietruszki.

Uwagi

Zupę pomidorową możesz przygotować na bazie rosołu z poprzedniego dnia. Jeśli używasz świeżych pomidorów – obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 110kcal | Carbohydrates: 18g | Białko: 3g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 2mg | Sód: 340mg | Potas: 450mg | Fiber: 2g | Cukier: 7g | Witamina A: 1800IU | Witamina C: 20mg | Wapń: 35mg | Żelazo: 1.2mg