
Rosół z kury
Klasyczny polski rosół z kury – klarowny, aromatyczny bulion, idealny na niedzielny obiad. Podawaj z makaronem lub lanymi kluskami.
Porcje: 8 porcji
Kalorie/Porcja: ~120kcal
Sprzęt
- Duży garnek
- Cedzak
- Deska do krojenia
- Nóż
Składniki
Rosół z kury
- 1.5 kg kura (lub kurczak z podziałem na części)
- 3 l woda
- 3 szt. marchew
- 2 szt. pietruszka (korzeń)
- 1 szt. seler (mały korzeń lub 1/2 dużego)
- 1 szt. por (biała część)
- 1 szt. cebula opaloną nad ogniem
- 2 ząbki czosnek
- natka pietruszki do podania
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
Instrukcje
- Kurę (lub kurczaka) umyj, podziel na części i przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą.
- Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą szumowinę.
- Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę, czosnek oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Posól lekko.
- Gotuj bardzo powoli, bez przykrycia, przez ok. 2,5 godziny (im dłużej, tym lepiej – bulion będzie bardziej esencjonalny). Nie mieszaj, nie dopuszczaj do wrzenia!
- Na końcu dopraw rosół do smaku solą. Przecedź przez sito, podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
Możesz dodać kawałek wołowiny lub indyka dla głębszego smaku. Najlepszy rosół gotuje się powoli, na minimalnym ogniu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 120kcal | Carbohydrates: 4g | Białko: 14g | Fat: 5g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 40mg | Sód: 750mg | Potas: 300mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 3500IU | Witamina C: 5mg | Wapń: 40mg | Żelazo: 1mg

