Klasyczny polski rosół z kury – klarowny, aromatyczny bulion, idealny na niedzielny obiad. Podawaj z makaronem lub lanymi kluskami.
Czas: 2 godzinygodziny50 minutyminuty
Porcje: 8porcji
Kalorie/Porcja: ~120kcal
Sprzęt
Duży garnek
Cedzak
Deska do krojenia
Nóż
Składniki
Rosół z kury
1.5kgkura (lub kurczak z podziałem na części)
3lwoda
3szt.marchew
2szt.pietruszka (korzeń)
1szt.seler (mały korzeń lub 1/2 dużego)
1szt.por (biała część)
1szt.cebulaopaloną nad ogniem
2ząbkiczosnek
natka pietruszkido podania
2szt.liść laurowy
4szt.ziarna ziela angielskiego
8szt.ziarna pieprzu czarnego
sóldo smaku
Instrukcje
Kurę (lub kurczaka) umyj, podziel na części i przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą.
Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą szumowinę.
Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę, czosnek oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Posól lekko.
Gotuj bardzo powoli, bez przykrycia, przez ok. 2,5 godziny (im dłużej, tym lepiej – bulion będzie bardziej esencjonalny). Nie mieszaj, nie dopuszczaj do wrzenia!
Na końcu dopraw rosół do smaku solą. Przecedź przez sito, podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
Możesz dodać kawałek wołowiny lub indyka dla głębszego smaku. Najlepszy rosół gotuje się powoli, na minimalnym ogniu.