Dania Mięsne Gluten Kotlety Obiady Wieprzowina

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy

Tradycyjny, soczysty kotlet schabowy w złocistej, chrupiącej panierce. Najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią.
Czas: 35 minuty
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~380kcal

Sprzęt

  • Patelnia
  • Tłuczek do mięsa
  • Miska

Składniki

Kotlet schabowy

  • 4 szt. plaster schabu bez kości (ok. 1,5 cm grubości)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Panierka

  • 2 szt. jajko
  • 4 łyżki bułka tarta
  • 4 łyżki mąka pszenna

Do smażenia

  • 100 g masło klarowane lub smalec

Instrukcje

  • Schab pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, aby nie uszkodzić mięsa.
  • Oprósz każdy plaster solą i pieprzem z obu stron.
  • Przygotuj trzy naczynia: w jednym rozkłóć jajka, w drugim wysyp mąkę, w trzecim bułkę tartą.
  • Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, lekko dociskając panierkę do mięsa.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane lub smalec. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  • Usmażone kotlety odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, najlepiej z ziemniakami i mizerią.

Uwagi

Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego lub smalcu – kotlety będą wtedy wyjątkowo chrupiące. Nie rozbijaj mięsa zbyt cienko, żeby zachowało soczystość.
Rate Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 380kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 34g | Fat: 18g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 135mg | Sód: 440mg | Potas: 460mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 190IU | Wapń: 35mg | Żelazo: 1.1mg

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu