
Kotlet Devolay
Delikatny, panierowany kotlet z piersi kurczaka, w środku z masłem ziołowym. Klasyka polskich restauracji, chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku.
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~400kcal
Sprzęt
- Patelnia
- Miska
- Tłuczek do mięsa
Składniki
Kotlet Devolay
- 4 szt. połowa piersi z kurczaka (filet)
- 100 g masło
- 1 ząbek czosnek
- natka pietruszki posiekana, ok. 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Panierka
- 2 szt. jajko
- 4 łyżki mąka pszenna
- 4 łyżki bułka tarta
Do smażenia
- 80 g masło klarowane lub olej
Instrukcje
- Masło z czosnkiem i pietruszką rozetrzyj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj wałeczek, zawiń w folię i włóż do lodówki, by stwardniało.
- Piersi kurczaka rozbij na cienkie, duże płaty przez folię. Oprósz solą i pieprzem.
- Na środku każdego płata połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego. Zawiń mięso szczelnie, formując rulon. Końce dociśnij, by masło nie wypłynęło.
- Każdy rulon obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż kotlety na średnio rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane lub olej) po 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a mięso usmażone.
- Podawaj gorące kotlety Devolay z ziemniakami i ulubioną surówką.
Uwagi
Do masła można dodać ulubione zioła, np. koperek lub estragon. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy masło wypływa ze środka.
Wartości odżywcze
Kalorie: 400kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 36g | Fat: 22g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 170mg | Sód: 430mg | Potas: 490mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 320IU | Witamina C: 2mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.2mg

