Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kotlet Devolay
Delikatny, panierowany kotlet z piersi kurczaka, w środku z masłem ziołowym. Klasyka polskich restauracji, chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku.
Czas:
40
minuty
minuty
Porcje:
4
porcje
Kalorie/Porcja: ~
400
kcal
Sprzęt
Patelnia
Miska
Tłuczek do mięsa
Składniki
Kotlet Devolay
4
szt.
połowa piersi z kurczaka (filet)
100
g
masło
1
ząbek
czosnek
natka pietruszki
posiekana, ok. 2 łyżki
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
Panierka
2
szt.
jajko
4
łyżki
mąka pszenna
4
łyżki
bułka tarta
Do smażenia
80
g
masło klarowane lub olej
Instrukcje
Masło z czosnkiem i pietruszką rozetrzyj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj wałeczek, zawiń w folię i włóż do lodówki, by stwardniało.
Piersi kurczaka rozbij na cienkie, duże płaty przez folię. Oprósz solą i pieprzem.
Na środku każdego płata połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego. Zawiń mięso szczelnie, formując rulon. Końce dociśnij, by masło nie wypłynęło.
Każdy rulon obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż kotlety na średnio rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane lub olej) po 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a mięso usmażone.
Podawaj gorące kotlety Devolay z ziemniakami i ulubioną surówką.
Uwagi
Do masła można dodać ulubione zioła, np. koperek lub estragon. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy masło wypływa ze środka.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
400
kcal
|
Carbohydrates:
17
g
|
Białko:
36
g
|
Fat:
22
g
|
Tłuszcze nasycone:
10
g
|
Cholesterol:
170
mg
|
Sód:
430
mg
|
Potas:
490
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
320
IU
|
Witamina C:
2
mg
|
Wapń:
38
mg
|
Żelazo:
1.2
mg