Cofnij
+ servings

Kotlet Devolay

Delikatny, panierowany kotlet z piersi kurczaka, w środku z masłem ziołowym. Klasyka polskich restauracji, chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku.
Czas: 40 minuty
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~400kcal

Sprzęt

  • Patelnia
  • Miska
  • Tłuczek do mięsa

Składniki

Kotlet Devolay

  • 4 szt. połowa piersi z kurczaka (filet)
  • 100 g masło
  • 1 ząbek czosnek
  • natka pietruszki posiekana, ok. 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Panierka

  • 2 szt. jajko
  • 4 łyżki mąka pszenna
  • 4 łyżki bułka tarta

Do smażenia

  • 80 g masło klarowane lub olej

Instrukcje

  • Masło z czosnkiem i pietruszką rozetrzyj, dopraw solą i pieprzem. Uformuj wałeczek, zawiń w folię i włóż do lodówki, by stwardniało.
  • Piersi kurczaka rozbij na cienkie, duże płaty przez folię. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na środku każdego płata połóż kawałek schłodzonego masła ziołowego. Zawiń mięso szczelnie, formując rulon. Końce dociśnij, by masło nie wypłynęło.
  • Każdy rulon obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smaż kotlety na średnio rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane lub olej) po 4-5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a mięso usmażone.
  • Podawaj gorące kotlety Devolay z ziemniakami i ulubioną surówką.

Uwagi

Do masła można dodać ulubione zioła, np. koperek lub estragon. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, gdy masło wypływa ze środka.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 400kcal | Carbohydrates: 17g | Białko: 36g | Fat: 22g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 170mg | Sód: 430mg | Potas: 490mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 320IU | Witamina C: 2mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.2mg