
Surówka „Coleslaw”
Chrupiąca surówka coleslaw na bazie białej kapusty, marchewki i cebuli, z klasycznym sosem majonezowo-jogurtowym. Idealny dodatek do obiadu, kanapek czy grilla.
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~115kcal
Sprzęt
- Tarka
- Miska
- Łyżka
Składniki
Surówka Coleslaw
- 400 g biała kapusta drobno poszatkowana
- 2 szt. marchew starta na grubych oczkach
- 1 szt. cebula drobno posiekana
Sos
- 3 łyżki majonez
- 2 łyżki jogurt naturalny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukier
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę drobno posiekaj.
- W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw surówkę na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Uwagi
Możesz dodać odrobinę szczypiorku lub posiekanej natki pietruszki. Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przechowywać w lodówce do 2 dni.
Wartości odżywcze
Kalorie: 115kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 2g | Fat: 8g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 8mg | Sód: 250mg | Potas: 300mg | Fiber: 2g | Cukier: 5g | Witamina A: 1850IU | Witamina C: 17mg | Wapń: 41mg | Żelazo: 0.7mg

