Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Surówka „Coleslaw”
Chrupiąca surówka coleslaw na bazie białej kapusty, marchewki i cebuli, z klasycznym sosem majonezowo-jogurtowym. Idealny dodatek do obiadu, kanapek czy grilla.
Czas:
15
minuty
minuty
Porcje:
4
porcje
Kalorie/Porcja: ~
115
kcal
Sprzęt
Tarka
Miska
Łyżka
Składniki
Surówka Coleslaw
400
g
biała kapusta
drobno poszatkowana
2
szt.
marchew
starta na grubych oczkach
1
szt.
cebula
drobno posiekana
Sos
3
łyżki
majonez
2
łyżki
jogurt naturalny
1
łyżka
sok z cytryny
1
łyżeczka
cukier
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Instrukcje
Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę drobno posiekaj.
W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
Odstaw surówkę na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Uwagi
Możesz dodać odrobinę szczypiorku lub posiekanej natki pietruszki. Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przechowywać w lodówce do 2 dni.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
115
kcal
|
Carbohydrates:
10
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
8
mg
|
Sód:
250
mg
|
Potas:
300
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
1850
IU
|
Witamina C:
17
mg
|
Wapń:
41
mg
|
Żelazo:
0.7
mg