
Sernik tradycyjny
Kremowy, delikatny sernik na kruchym spodzie, klasyka polskich wypieków. Idealny na święta i rodzinne okazje.
Porcje: 16 porcji
Kalorie/Porcja: ~340kcal
Sprzęt
- Tortownica (24 cm)
- Mikser
- Miska
Składniki
Spód
- 200 g herbatniki lub kruche ciastka najlepiej maślane
- 80 g masło roztopione
Masa serowa
- 1 kg twaróg sernikowy (trzykrotnie mielony)
- 200 g cukier
- 5 szt. jajka
- 100 g masło miękkie
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- rodzynki opcjonalnie, garść
Instrukcje
- Ciastka drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż spód tortownicy, dociśnij i schłodź w lodówce.
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na gładko (twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny). Na końcu możesz dodać rodzynki.
- Masę wyłóż na schłodzony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostaw w lekko uchylonym piekarniku na 15 minut, potem ostudź.
- Po całkowitym ostudzeniu wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojony na kawałki.
Uwagi
Sernik najlepiej kroić i podawać mocno schłodzony. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
Kalorie: 340kcal | Carbohydrates: 28g | Białko: 10g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 106mg | Sód: 170mg | Potas: 185mg | Cukier: 22g | Witamina A: 720IU | Wapń: 92mg | Żelazo: 0.7mg

