Kremowy, delikatny sernik na kruchym spodzie, klasyka polskich wypieków. Idealny na święta i rodzinne okazje.
Czas: 1 godzinagodzina40 minutyminuty
Porcje: 16porcji
Kalorie/Porcja: ~340kcal
Sprzęt
Tortownica (24 cm)
Mikser
Miska
Składniki
Spód
200gherbatniki lub kruche ciastkanajlepiej maślane
80gmasłoroztopione
Masa serowa
1kgtwaróg sernikowy (trzykrotnie mielony)
200gcukier
5szt.jajka
100gmasłomiękkie
1opakowaniecukier wanilinowy
1łyżkamąka ziemniaczana
1łyżkasok z cytryny
rodzynkiopcjonalnie, garść
Instrukcje
Ciastka drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż spód tortownicy, dociśnij i schłodź w lodówce.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na gładko (twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny). Na końcu możesz dodać rodzynki.
Masę wyłóż na schłodzony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostaw w lekko uchylonym piekarniku na 15 minut, potem ostudź.
Po całkowitym ostudzeniu wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojony na kawałki.
Uwagi
Sernik najlepiej kroić i podawać mocno schłodzony. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.