
Jajecznica na maśle
Puszysta, kremowa jajecznica smażona na maśle – klasyka polskich śniadań, gotowa w kilka minut.
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~234kcal
Sprzęt
- Patelnia
- Szpatułka silikonowa
- Miska
Składniki
Składniki
- 8 szt. jajka średniej wielkości
- 40 g masło
- 1/2 łyżeczki sól lub do smaku
- 1/4 łyżeczki świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki posiekany szczypiorek opcjonalnie, do podania
Instrukcje
- W misce lekko roztrzep jajka z solą i pieprzem – nie ubijaj zbyt mocno.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło, nie rumieniąc go.
- Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj szpatułką od brzegów do środka, aż zaczną się ścinać.
- Smaż 3–4 minuty, mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy jajka są jeszcze lekko płynne – dojdą od ciepła patelni.
- Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Świetnie smakuje z pieczywem na zakwasie.
Uwagi
Dla bogatszego smaku możesz dodać 1 łyżkę śmietanki 30 % do jajek tuż przed smażeniem.
Wartości odżywcze
Kalorie: 234kcal | Carbohydrates: 1g | Białko: 13g | Fat: 20g | Tłuszcze nasycone: 9g | Cholesterol: 372mg | Sód: 360mg | Potas: 119mg | Cukier: 1g | Witamina A: 900IU | Wapń: 60mg | Żelazo: 1.6mg

