Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Jajecznica na maśle
Puszysta, kremowa jajecznica smażona na maśle – klasyka polskich śniadań, gotowa w kilka minut.
Czas:
10
minuty
minuty
Porcje:
4
porcje
Kalorie/Porcja: ~
234
kcal
Sprzęt
Patelnia
Szpatułka silikonowa
Miska
Składniki
Składniki
8
szt.
jajka
średniej wielkości
40
g
masło
1/2
łyżeczki
sól
lub do smaku
1/4
łyżeczki
świeżo mielony pieprz
2
łyżki
posiekany szczypiorek
opcjonalnie, do podania
Instrukcje
W misce lekko roztrzep jajka z solą i pieprzem – nie ubijaj zbyt mocno.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop masło, nie rumieniąc go.
Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj szpatułką od brzegów do środka, aż zaczną się ścinać.
Smaż 3–4 minuty, mieszając, do uzyskania kremowej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy jajka są jeszcze lekko płynne – dojdą od ciepła patelni.
Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Świetnie smakuje z pieczywem na zakwasie.
Uwagi
Dla bogatszego smaku możesz dodać 1 łyżkę śmietanki 30 % do jajek tuż przed smażeniem.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
234
kcal
|
Carbohydrates:
1
g
|
Białko:
13
g
|
Fat:
20
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
372
mg
|
Sód:
360
mg
|
Potas:
119
mg
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
900
IU
|
Wapń:
60
mg
|
Żelazo:
1.6
mg