
Grochówka
Syta, gęsta grochówka na wędzonce z grochu łuskanego, ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~215kcal
Sprzęt
- Garnek
- Deska do krojenia
- Nóż
Składniki
Grochówka
- 250 g groch łuskany (połówki, żółty lub zielony)
- 1.2 l woda
- 300 g wędzone żeberka lub boczek
- 150 g kiełbasa wędzona
- 4 szt. ziemniaki
- 2 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
- majeranek suszony do smaku
Instrukcje
- Groch wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, przełóż groch do garnka i zalej świeżą wodą.
- Dodaj wędzone żeberka lub boczek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny.
- Dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki. Gotuj kolejne 30 minut, aż groch i warzywa będą miękkie.
- Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, dopraw solą i majerankiem do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i wrzuć je z powrotem do zupy. Grochówkę podawaj gorącą, posypaną majerankiem.
Uwagi
Najlepsza grochówka jest gęsta i mocno wędzona. Jeśli lubisz bardzo gęstą, zwiększ ilość grochu.
Wartości odżywcze
Kalorie: 215kcal | Carbohydrates: 28g | Białko: 9g | Fat: 7g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 17mg | Sód: 760mg | Potas: 590mg | Fiber: 7g | Cukier: 4g | Witamina A: 1700IU | Witamina C: 11mg | Wapń: 32mg | Żelazo: 2.2mg

