Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Grochówka
Syta, gęsta grochówka na wędzonce z grochu łuskanego, ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
Czas:
1
godzina
godzina
45
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
215
kcal
Sprzęt
Garnek
Deska do krojenia
Nóż
Składniki
Grochówka
250
g
groch łuskany (połówki, żółty lub zielony)
1.2
l
woda
300
g
wędzone żeberka lub boczek
150
g
kiełbasa wędzona
4
szt.
ziemniaki
2
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
1
szt.
cebula
2
szt.
liść laurowy
4
szt.
ziarna ziela angielskiego
8
szt.
ziarna pieprzu czarnego
sól
do smaku
majeranek suszony
do smaku
Instrukcje
Groch wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, przełóż groch do garnka i zalej świeżą wodą.
Dodaj wędzone żeberka lub boczek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny.
Dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki. Gotuj kolejne 30 minut, aż groch i warzywa będą miękkie.
Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, dopraw solą i majerankiem do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut.
Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i wrzuć je z powrotem do zupy. Grochówkę podawaj gorącą, posypaną majerankiem.
Uwagi
Najlepsza grochówka jest gęsta i mocno wędzona. Jeśli lubisz bardzo gęstą, zwiększ ilość grochu.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
215
kcal
|
Carbohydrates:
28
g
|
Białko:
9
g
|
Fat:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
17
mg
|
Sód:
760
mg
|
Potas:
590
mg
|
Fiber:
7
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1700
IU
|
Witamina C:
11
mg
|
Wapń:
32
mg
|
Żelazo:
2.2
mg