Cofnij
+ servings

Grochówka

Syta, gęsta grochówka na wędzonce z grochu łuskanego, ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
Czas: 1 godzina 45 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~215kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Składniki

Grochówka

  • 250 g groch łuskany (połówki, żółty lub zielony)
  • 1.2 l woda
  • 300 g wędzone żeberka lub boczek
  • 150 g kiełbasa wędzona
  • 4 szt. ziemniaki
  • 2 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • majeranek suszony do smaku

Instrukcje

  • Groch wypłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odlej wodę, przełóż groch do garnka i zalej świeżą wodą.
  • Dodaj wędzone żeberka lub boczek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu, zbierając szumowiny.
  • Dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki. Gotuj kolejne 30 minut, aż groch i warzywa będą miękkie.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, dopraw solą i majerankiem do smaku. Gotuj jeszcze 10 minut.
  • Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i wrzuć je z powrotem do zupy. Grochówkę podawaj gorącą, posypaną majerankiem.

Uwagi

Najlepsza grochówka jest gęsta i mocno wędzona. Jeśli lubisz bardzo gęstą, zwiększ ilość grochu.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 215kcal | Carbohydrates: 28g | Białko: 9g | Fat: 7g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 17mg | Sód: 760mg | Potas: 590mg | Fiber: 7g | Cukier: 4g | Witamina A: 1700IU | Witamina C: 11mg | Wapń: 32mg | Żelazo: 2.2mg