
Kapuśniak
Kwaśny, aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty, na żeberkach lub wędzonce, z ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa rozgrzewająca na chłodne dni.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~115kcal
Sprzęt
- Garnek
- Deska do krojenia
- Nóż
Składniki
Kapuśniak
- 500 g kapusta kiszona
- 1.2 l wywar mięsny (np. na żeberkach lub wędzonce)
- 400 g żeberka wieprzowe lub wędzonka
- 5 szt. ziemniaki
- 1 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziarna ziela angielskiego
- 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- koperek świeży do podania
Instrukcje
- Wywar ugotuj na żeberkach lub wędzonce wraz z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem. Po 30 minutach odcedź mięso i warzywa.
- Do czystego wywaru dodaj posiekaną kiszoną kapustę i gotuj 20 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj sól, pieprz do smaku oraz kawałki ugotowanego mięsa, jeśli lubisz. Podawaj z koperkiem.
Uwagi
Im bardziej kwaśna kapusta, tym kapuśniak intensywniejszy. Najlepiej smakuje z pieczywem lub wędliną.
Wartości odżywcze
Kalorie: 115kcal | Carbohydrates: 18g | Białko: 6g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 17mg | Sód: 850mg | Potas: 520mg | Fiber: 4g | Cukier: 3g | Witamina A: 1200IU | Witamina C: 19mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.5mg

