Kwaśny, aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty, na żeberkach lub wędzonce, z ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa rozgrzewająca na chłodne dni.
Czas: 1 godzinagodzina50 minutyminuty
Porcje: 6porcji
Kalorie/Porcja: ~115kcal
Sprzęt
Garnek
Deska do krojenia
Nóż
Składniki
Kapuśniak
500gkapusta kiszona
1.2lwywar mięsny (np. na żeberkach lub wędzonce)
400gżeberka wieprzowe lub wędzonka
5szt.ziemniaki
1szt.marchew
1szt.pietruszka (korzeń)
1/2szt.seler
1szt.cebula
2ząbkiczosnek
2szt.liść laurowy
4szt.ziarna ziela angielskiego
8szt.ziarna pieprzu czarnego
sóldo smaku
pieprzdo smaku
koperek świeżydo podania
Instrukcje
Wywar ugotuj na żeberkach lub wędzonce wraz z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem. Po 30 minutach odcedź mięso i warzywa.
Do czystego wywaru dodaj posiekaną kiszoną kapustę i gotuj 20 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj sól, pieprz do smaku oraz kawałki ugotowanego mięsa, jeśli lubisz. Podawaj z koperkiem.
Uwagi
Im bardziej kwaśna kapusta, tym kapuśniak intensywniejszy. Najlepiej smakuje z pieczywem lub wędliną.