Cofnij
+ servings

Kapuśniak

Kwaśny, aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty, na żeberkach lub wędzonce, z ziemniakami i warzywami. Tradycyjna polska zupa rozgrzewająca na chłodne dni.
Czas: 1 godzina 50 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~115kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Deska do krojenia
  • Nóż

Składniki

Kapuśniak

  • 500 g kapusta kiszona
  • 1.2 l wywar mięsny (np. na żeberkach lub wędzonce)
  • 400 g żeberka wieprzowe lub wędzonka
  • 5 szt. ziemniaki
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziarna ziela angielskiego
  • 8 szt. ziarna pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek świeży do podania

Instrukcje

  • Wywar ugotuj na żeberkach lub wędzonce wraz z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem. Po 30 minutach odcedź mięso i warzywa.
  • Do czystego wywaru dodaj posiekaną kiszoną kapustę i gotuj 20 minut.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodaj sól, pieprz do smaku oraz kawałki ugotowanego mięsa, jeśli lubisz. Podawaj z koperkiem.

Uwagi

Im bardziej kwaśna kapusta, tym kapuśniak intensywniejszy. Najlepiej smakuje z pieczywem lub wędliną.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 115kcal | Carbohydrates: 18g | Białko: 6g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 17mg | Sód: 850mg | Potas: 520mg | Fiber: 4g | Cukier: 3g | Witamina A: 1200IU | Witamina C: 19mg | Wapń: 38mg | Żelazo: 1.5mg