
Kotlet mielony
Soczysty, tradycyjny kotlet mielony z mięsa wieprzowego, z chrupiącą panierką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami lub mizerią.
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~330kcal
Sprzęt
- Patelnia
- Miska
- Tarka
Składniki
Kotlety mielone
- 500 g mięso mielone wieprzowe (np. łopatka, karkówka)
- 1 szt. cebula
- 1 szt. jajko
- 1 kajzerka bułka pszenna (kajzerka) namoczona w mleku lub wodzie
- 80 ml mleko do namoczenia bułki
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- majeranek suszony do smaku, opcjonalnie
Panierka
- 4 łyżki bułka tarta
Do smażenia
- 80 g smalec lub olej
Instrukcje
- Bułkę namocz w mleku lub wodzie przez kilka minut. Odsącz nadmiar płynu i rozgnieć bułkę.
- Cebulę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
- Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz i ewentualnie majeranek. Wyrób ręką na gładką masę.
- Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu lub oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
- Odsącz na papierze i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Do masy możesz dodać odrobinę czosnku lub natki pietruszki. Najlepsze kotlety mielone są delikatne i dobrze doprawione.
Wartości odżywcze
Kalorie: 330kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 18g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 94mg | Sód: 390mg | Potas: 340mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 65IU | Witamina C: 1mg | Wapń: 31mg | Żelazo: 1.1mg

