Cofnij
+ servings

Kotlet mielony

Soczysty, tradycyjny kotlet mielony z mięsa wieprzowego, z chrupiącą panierką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami lub mizerią.
Czas: 35 minuty
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~330kcal

Sprzęt

  • Patelnia
  • Miska
  • Tarka

Składniki

Kotlety mielone

  • 500 g mięso mielone wieprzowe (np. łopatka, karkówka)
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. jajko
  • 1 kajzerka bułka pszenna (kajzerka) namoczona w mleku lub wodzie
  • 80 ml mleko do namoczenia bułki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek suszony do smaku, opcjonalnie

Panierka

  • 4 łyżki bułka tarta

Do smażenia

  • 80 g smalec lub olej

Instrukcje

  • Bułkę namocz w mleku lub wodzie przez kilka minut. Odsącz nadmiar płynu i rozgnieć bułkę.
  • Cebulę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz i ewentualnie majeranek. Wyrób ręką na gładką masę.
  • Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej.
  • Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu lub oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
  • Odsącz na papierze i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

Do masy możesz dodać odrobinę czosnku lub natki pietruszki. Najlepsze kotlety mielone są delikatne i dobrze doprawione.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 330kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 18g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 94mg | Sód: 390mg | Potas: 340mg | Fiber: 1g | Cukier: 2g | Witamina A: 65IU | Witamina C: 1mg | Wapń: 31mg | Żelazo: 1.1mg