Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Kotlet mielony
Soczysty, tradycyjny kotlet mielony z mięsa wieprzowego, z chrupiącą panierką. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami lub mizerią.
Czas:
35
minuty
minuty
Porcje:
4
porcje
Kalorie/Porcja: ~
330
kcal
Sprzęt
Patelnia
Miska
Tarka
Składniki
Kotlety mielone
500
g
mięso mielone wieprzowe (np. łopatka, karkówka)
1
szt.
cebula
1
szt.
jajko
1
kajzerka
bułka pszenna (kajzerka)
namoczona w mleku lub wodzie
80
ml
mleko
do namoczenia bułki
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
majeranek suszony
do smaku, opcjonalnie
Panierka
4
łyżki
bułka tarta
Do smażenia
80
g
smalec lub olej
Instrukcje
Bułkę namocz w mleku lub wodzie przez kilka minut. Odsącz nadmiar płynu i rozgnieć bułkę.
Cebulę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj.
Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, jajko, namoczoną bułkę, sól, pieprz i ewentualnie majeranek. Wyrób ręką na gładką masę.
Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej.
Smaż kotlety na rozgrzanym smalcu lub oleju po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
Odsącz na papierze i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
Do masy możesz dodać odrobinę czosnku lub natki pietruszki. Najlepsze kotlety mielone są delikatne i dobrze doprawione.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
330
kcal
|
Carbohydrates:
15
g
|
Białko:
18
g
|
Fat:
21
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
94
mg
|
Sód:
390
mg
|
Potas:
340
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
65
IU
|
Witamina C:
1
mg
|
Wapń:
31
mg
|
Żelazo:
1.1
mg