
Kotlet schabowy
Tradycyjny, soczysty kotlet schabowy w złocistej, chrupiącej panierce. Najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią.
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~380kcal
Sprzęt
- Patelnia
- Tłuczek do mięsa
- Miska
Składniki
Kotlet schabowy
- 4 szt. plaster schabu bez kości (ok. 1,5 cm grubości)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Panierka
- 2 szt. jajko
- 4 łyżki bułka tarta
- 4 łyżki mąka pszenna
Do smażenia
- 100 g masło klarowane lub smalec
Instrukcje
- Schab pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą, aby nie uszkodzić mięsa.
- Oprósz każdy plaster solą i pieprzem z obu stron.
- Przygotuj trzy naczynia: w jednym rozkłóć jajka, w drugim wysyp mąkę, w trzecim bułkę tartą.
- Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, lekko dociskając panierkę do mięsa.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub smalec. Smaż kotlety na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Usmażone kotlety odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj gorące, najlepiej z ziemniakami i mizerią.
Uwagi
Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego lub smalcu – kotlety będą wtedy wyjątkowo chrupiące. Nie rozbijaj mięsa zbyt cienko, żeby zachowało soczystość.
Wartości odżywcze
Kalorie: 380kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 34g | Fat: 18g | Tłuszcze nasycone: 7g | Cholesterol: 135mg | Sód: 440mg | Potas: 460mg | Fiber: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 190IU | Wapń: 35mg | Żelazo: 1.1mg

