Ciasta Desery

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Kremowy, delikatny sernik na kruchym spodzie, klasyka polskich wypieków. Idealny na święta i rodzinne okazje.
Czas: 1 godzina 40 minuty
Porcje: 16 porcji
Kalorie/Porcja: ~340kcal

Sprzęt

  • Tortownica (24 cm)
  • Mikser
  • Miska

Składniki

Spód

  • 200 g herbatniki lub kruche ciastka najlepiej maślane
  • 80 g masło roztopione

Masa serowa

  • 1 kg twaróg sernikowy (trzykrotnie mielony)
  • 200 g cukier
  • 5 szt. jajka
  • 100 g masło miękkie
  • 1 opakowanie cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • rodzynki opcjonalnie, garść

Instrukcje

  • Ciastka drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż spód tortownicy, dociśnij i schłodź w lodówce.
  • Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na gładko (twaróg, cukier, cukier wanilinowy, jajka, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny). Na końcu możesz dodać rodzynki.
  • Masę wyłóż na schłodzony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostaw w lekko uchylonym piekarniku na 15 minut, potem ostudź.
  • Po całkowitym ostudzeniu wstaw sernik do lodówki na kilka godzin. Podawaj pokrojony na kawałki.

Uwagi

Sernik najlepiej kroić i podawać mocno schłodzony. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Rate Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 340kcal | Carbohydrates: 28g | Białko: 10g | Fat: 21g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 106mg | Sód: 170mg | Potas: 185mg | Cukier: 22g | Witamina A: 720IU | Wapń: 92mg | Żelazo: 0.7mg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu