Gluten Free Surówki

Surówka „Coleslaw”

Surówka „Coleslaw”

Chrupiąca surówka coleslaw na bazie białej kapusty, marchewki i cebuli, z klasycznym sosem majonezowo-jogurtowym. Idealny dodatek do obiadu, kanapek czy grilla.
Czas: 15 minuty
Porcje: 4 porcje
Kalorie/Porcja: ~115kcal

Sprzęt

  • Tarka
  • Miska
  • Łyżka

Składniki

Surówka Coleslaw

  • 400 g biała kapusta drobno poszatkowana
  • 2 szt. marchew starta na grubych oczkach
  • 1 szt. cebula drobno posiekana

Sos

  • 3 łyżki majonez
  • 2 łyżki jogurt naturalny
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukier
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instrukcje

  • Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, cebulę drobno posiekaj.
  • W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw surówkę na minimum 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Uwagi

Możesz dodać odrobinę szczypiorku lub posiekanej natki pietruszki. Surówka najlepiej smakuje świeża, ale można ją przechowywać w lodówce do 2 dni.
Rate Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 115kcal | Carbohydrates: 10g | Białko: 2g | Fat: 8g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 8mg | Sód: 250mg | Potas: 300mg | Fiber: 2g | Cukier: 5g | Witamina A: 1850IU | Witamina C: 17mg | Wapń: 41mg | Żelazo: 0.7mg

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu