
Zupa ogórkowa
Tradycyjna polska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, na wywarze warzywnym lub mięsnym. Kwaśna, aromatyczna, idealna z ziemniakami lub ryżem.
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~78kcal
Sprzęt
- Garnek
- Tarka
- Łyżka
Składniki
Zupa ogórkowa
- 1.5 l wywar warzywny lub mięsny
- 5 szt. ziemniaki
- 4 szt. ogórki kiszone
- 1 szt. marchew
- 1 szt. pietruszka (korzeń)
- 1/2 szt. seler
- 1 szt. cebula
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki śmietana 18% opcjonalnie, do podania
- koperek świeży do podania
Instrukcje
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wywar zagotuj, dodaj ziemniaki i warzywa. Gotuj ok. 15 minut.
- Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10–15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec możesz dodać łyżkę śmietany i posiekany koperek.
Uwagi
Najlepiej używać ogórków kiszonych domowej roboty. Zupa ogórkowa smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem.
Wartości odżywcze
Kalorie: 78kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 2g | Fat: 2g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 3mg | Sód: 710mg | Potas: 320mg | Fiber: 3g | Cukier: 2g | Witamina A: 900IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 28mg | Żelazo: 1mg

