Cofnij
+ servings

Zupa ogórkowa

Tradycyjna polska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, na wywarze warzywnym lub mięsnym. Kwaśna, aromatyczna, idealna z ziemniakami lub ryżem.
Czas: 1 godzina 5 minuty
Porcje: 6 porcji
Kalorie/Porcja: ~78kcal

Sprzęt

  • Garnek
  • Tarka
  • Łyżka

Składniki

Zupa ogórkowa

  • 1.5 l wywar warzywny lub mięsny
  • 5 szt. ziemniaki
  • 4 szt. ogórki kiszone
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka (korzeń)
  • 1/2 szt. seler
  • 1 szt. cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki śmietana 18% opcjonalnie, do podania
  • koperek świeży do podania

Instrukcje

  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wywar zagotuj, dodaj ziemniaki i warzywa. Gotuj ok. 15 minut.
  • Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10–15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec możesz dodać łyżkę śmietany i posiekany koperek.

Uwagi

Najlepiej używać ogórków kiszonych domowej roboty. Zupa ogórkowa smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem.
Print Pin

Wartości odżywcze

Kalorie: 78kcal | Carbohydrates: 15g | Białko: 2g | Fat: 2g | Tłuszcze nasycone: 1g | Cholesterol: 3mg | Sód: 710mg | Potas: 320mg | Fiber: 3g | Cukier: 2g | Witamina A: 900IU | Witamina C: 8mg | Wapń: 28mg | Żelazo: 1mg