Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zupa ogórkowa
Tradycyjna polska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, na wywarze warzywnym lub mięsnym. Kwaśna, aromatyczna, idealna z ziemniakami lub ryżem.
Czas:
1
godzina
godzina
5
minuty
minuty
Porcje:
6
porcji
Kalorie/Porcja: ~
78
kcal
Sprzęt
Garnek
Tarka
Łyżka
Składniki
Zupa ogórkowa
1.5
l
wywar warzywny lub mięsny
5
szt.
ziemniaki
4
szt.
ogórki kiszone
1
szt.
marchew
1
szt.
pietruszka (korzeń)
1/2
szt.
seler
1
szt.
cebula
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
2
łyżki
śmietana 18%
opcjonalnie, do podania
koperek świeży
do podania
Instrukcje
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wywar zagotuj, dodaj ziemniaki i warzywa. Gotuj ok. 15 minut.
Ogórki kiszone zetrzyj na tarce, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10–15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec możesz dodać łyżkę śmietany i posiekany koperek.
Uwagi
Najlepiej używać ogórków kiszonych domowej roboty. Zupa ogórkowa smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem.
Print
Pin
Wartości odżywcze
Kalorie:
78
kcal
|
Carbohydrates:
15
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
2
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
3
mg
|
Sód:
710
mg
|
Potas:
320
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
900
IU
|
Witamina C:
8
mg
|
Wapń:
28
mg
|
Żelazo:
1
mg